Domaća remek djela na 21. Mediteran Film Festivalu

Remek djela bh kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta, Mediteran Film Festival prikazaće u off programu „Filmski centar Sarajevo“.

U online izdanju, 21. Mediteran Film Festival donosi filmove „U zavjetrini  vremena“ Vlatka Filipovića, „Ime čovjeka“ Bakira Tanovića, „Carski dan“ Milutina Kosovca i „Nadu“ Midhata Mutapčića. Uz ove ,MFF će prikazat i „Sanjare“ Vefika Hadžismajlovića i „Crne bašte“ Petra Ljubojeva.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala, koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj istoriji zemlje u periodu od 1945. do 1992. godine. 

Svi filmovi biće dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba

Dvadeset i prvo izdanje Mediteran Film Festivala biće održano od 19. do 22. avgusta u online formatu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala, biće prikazano dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog i deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca.

Sjajna filmska ostvarenja izabrao je selektor festivala Zdravko Mustać. Dok su mnoga od njih već pobrala nagrade na velikim filmskim festivalima, neki će na MFF-u imati svjetsku premijeru.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivaće o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala, čiji je pokrovitelj HT Eronet, te Best Short za najbolji kratki film, čiji je pokrovitelj Podravka.(NovaSloboda.ba)