Kantonalno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog pucnjave u Čapljini

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar saopštilo je u petak kako, u saradnji s MUP-om HNK-a, preduzima istražne radnje zbog nedavne pucnjave u Čapljini, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno navedeno krivično djelo.

U petak, 7. avgusta, ispred ugostiteljskog objekta “Craft”, došlo je do upotrebe automatske puške, nakon čega je oštećeni I. Č. iz Čapljine zadobio teške tjelesne povrede u vidu prostrijelnih rana u predjelu lijevog i desnog skočnog zgloba.

Zbog toga je na prijedlog kantonalnog tužialštv HNK-a, rješenjem Kantonalnog suda u Mostaru od četvrtka, 13. avgusta, Adrijanu Jurkoviću zvanom “Adi” (1993.) iz Čapljine određen jednomjesečni pritvor zbog osnovane sumnje da je podsticao osumnjičenog Matka Križanovića (1992.) takođe iz Čapljine na izvršenje krivičnog djela ubojstva u pokušaju, a na štetu oštećenog I. Č., izvijestili su iz Kantonalnog tužilaštva.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Osumnjičeni Matko Križanović je u bijegu i trenutno nije dostupan policijskim i pravosudnim tijelima u BiH, te MUP HNK-a po nalogu Tužilaštva preduzima sve mjere i radnje s ciljem njegovog pronalaska i lišenja slobode.

Pozivaju se građani da korisne informacije o boravku i kretanju osumnjičenog Matka Križanovića dojave bilo kojoj policijskoj upravi na području HNK-a, odnosno BiH, stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva HNK-a.

(Fena)