Prije podne pretežno sunčano, popodne pljuskovi i grmljavina

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 15; Bugojno 16; Ivan Sedlo i Livno 17; Drvar, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 18; Sanski Most i Zvornik 20; Bihać, Prijedor i Tuzla 21; Banja Luka, Doboj, Gradačac i Široki Brijeg 22; Mostar i Trebinje 23; Neum 25 stepeni.


Danas u Bosni sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti će usloviti pljuskove i grmljavinu. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnijim padavinama i lokalnom pojavom grada. U Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne pljuskova može biti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom zapadnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjeverozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 28 i 33, na jugu zemlje do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno pogoršavati u većem dijelu zemlje.

Nakon ugodnijeg jutra, sparno vrijeme u unutrašnjosti i vrućina na jugu, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba u poslijepodnevnim satima.

Poželjno je izbjegavati duže boravke na suncu, konzumirati više tečnosti, redukovati aktivnosti, naročito na otvorenom.

Dodatni problem predstavljaće nedostatak svježine u noći.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle upozoravamo na planinskim prevojima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Drine, Save, Vrbasa i Spreče.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svaki dan, osim nedelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja,vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan, osim nedelje, obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog izvođenja radova na mostovima, jednom trakom naizmjenično saobraća se na dionici Mostar-Jablanica (most Bijela) i u mjestu Semizovac (Sarajevo-Olovo).

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu. Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova, saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)