Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano. U centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne su zabilježeni pljuskovi i grmljavina.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Ivan Sedlo 13, Sarajevo 16, Bugojno, Jajce 17,; Bihać 18, Sanski Most, Tuzla 19, Gradačac, Grude, Široki Brijeg 20, Mostar 22, Neum 25 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovin malo do umjereno oblačno i sunčano. Pljuskovi i grmljavina se očekuju poslije podne.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 24 do 29, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na proteklih par dana.

Mada će u Bosni biti nestabilno, povremeni pljuskovi i nešto više svježine djelimično će popraviti opštu sliku.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

U Hercegovini sunčanije, u drugom dijelu dana vruće.

Preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedelje), od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svakim danom (osim nedelje) obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog održavanja brdske auto-trke na magistralnom putu Vlasenica-Han Pijesak, danas će u vremenu od 12 do 15 sati doći do obustavljanja saobraćaja. Obustavljanje će biti na snazi i sutra (16.08.) od 10,30 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeriti na alternativne pravce Vlasenica-Kladanj-Sarajevo i Vlasenica-Kladanj-Olovske Luke-Petrovići-Han Pijesak-Sokolac.

Na magistralnom putu Tuzla-Orašje na više lokacija se izvode sanacioni radovi, zbog čega se saobraća usporeno ili obiaznicama. Radi se u Špionici, gdje je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini. Radovi su i u blizini petlje Šićki Brod, kao i u naselju Drenik, a na ovim lokacijama saobraća se jednom trakom.

Obustavljanje saobraćaja je i u tunelima Vinac (Donji Vakuf-Jajce) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice, gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar (Vrapčići), Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Zbog izvođenja asfalterskih radova sutra (16.08.) od 03 do 12 sati doći će do obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Kiseljak-Busovača, na dionici Jehovac-Brestovsko. Za vrijeme obustavljanja vozila će saobraćati alternativnim pravcima Kiseljak-Visoko-Kaonik (autoput) i Kiseljak-Visoko-Kakanj-Kaonik (regionalni put).

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog pada sistema u Hrvatskoj, trenutno je obustavljen saobraćaj preko graničnog prelaza Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Još uvijek na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)