Gotovo 300.000 novozaraženih u jednom danu u svijetu

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu u posljednja 24 sata povećao se na 294.237, objavila je u petak naveče Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kako je navedeno, broj smrtnih slučajeva u svijetu od COVID-a 19 povećan je na 9.985.

Prema podacima WHO, u svijetu je potvrđeno 21.026.758 slučajeva infekcije i 755.786 smrtnih slučajeva.

Statistika WHO uzima u obzir samo zvanično potvrđene podatke o slučajevima zaraze i preminulima koje pružaju države.

Na Novom Zelandu registrovano je 13 novih slučaja koronavirusa, od kojih je 12 vezano za žarište u Aucklandu gdje je proglašen dvosedmični karantin.

U Aucklandu je sada registrovano 49 aktivnih slučajeva, a nadležni vjeruju da su svi oni povezani i nadaju se da se virus nije proširio van tog žarišta, prenosi AP.

Do izbijanja ovog žarišta, na Novom Zelandu 102 dana nije zabilježen nijedan slučaj. Zvaničnici vjeruju da je virus ponovo uvezen iz inostranstva, ali još nisu uspjeli da otkriju kako je do toga došlo.

Broj novozaraženih od koronavirusa u Irskoj porastao je za 200, izjavio je zdravstveni zvaničnik Ronan Glin, dodajući da su žarišta širom zemlje.

To je najveći broj zaraženih u Irskoj od početka maja, zbog čega je Glin izrazio veliku zabrinutost, prenio je Reuters.

Irska je otvorila svoju ekonomiju sporije nego većina drugih evropskih zemalja, ali to nije zaustvailo porast broja zaraženih u posljednje dvije sedmice.

“Sada imamo više izvora zaraze sa sekundarnim širenjem bolesti i sve veći broj slučajeva u mnogim dijelovima zemlje”, naveo je Glin.

Broj novozaražneih od koronavirusa u Francuskoj u subotu je porastao za 3.310, što je novi najveći broj nakon ukidanja restriktivnih mjera u toj zemlji, saopštilo je francusko Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih od koronavirusa sada iznosi 215.521, navelo je Ministarstvo, prenio je Reuters.

Francuska razmatra uvođenje mjere obaveznog nošenja maski na radnim mjestima.

Broj novozaraženih od koronavirusa u Turskoj u subotu je porastao za 1.256, naveo je na svom Twitter nalogu turski ministar zdravlja. To je najveći broj novozaraženih od juna.

U Turskoj je tokom protekla 24 sata preminula 21 osoba, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 5.955.

Turska je ukinula djelimične restiriktivne mjere 1. juna i planira da ponovo otvori škole narednog mjeseca.

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata registrovano 625 zaraženih, saopštio je Institut za infektivne bolesti Robert Koch. Ukupno je zaraženo 223.453 ljudi, prenosi agencija Reuters.

Od početka pandemije, preminulo je 9.231 osoba, a u posljednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusa, javlja Al Jazeera.

(Fena)