U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini vedro

Jutros je u Bosni umjreno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Ivan Sedlo 15, Livno, Sarajevo, Tuzla 17, Bihać, Bugojno 18, Grude, Jajce, Sanski Most 19, Gradačac, Široki Brijeg 20, Mostar 23, Neum 24 stepena.

Danas će u Bosni prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. Ponegdje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne je povremeno moguć slab lokalni pljusak.

Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 31, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će, zahvaljujući svježijim noćnim satima, mirnijem snu i ugodnijem jutru, biti ljepša.

Sa porastom temperatura i nešto izraženijim osjećajem sparine, moguće su meteoropatske reakcije u vidu promjene raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije, izraženije u drugom dijelu dana.

Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom, po mogućnosti van gradske sredine, pridržavajući se preporučenih mjera zaštitie od sunca i vrućine.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Zbog održavanja auto-trke na brdskim stazama “Vlasenica 2020”, danas od 10,30 do 14 sati na magistralnom putu Vlasenica-Han Pijesak saobraćaj će biti obustavljen. Za vrijeme obustavljanja, vozila će se preusmjeriti na alternativne pravce Vlasenica-Kladanj-Sarajevo i Vlasenica-Kladanj-Olovske Luke-Petrovići-Han Pijesak-Sokolac.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Vozačima na dionici magistralnog puta Jablanica-Mostar (poslije mosta Begića i Begovića), skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)