U šest mjeseci manji uvoz voća i voćnih prerađevina, uvoz porastao

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvoz sektora voća i voćnih prerađevina iz BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 47,26 miliona KM i manji je za 8,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za 11,5 posto i iznosio je oko 101,25 miliona KM.

Izvoz smrznute maline u prvih šest mjeseci dominantniji je u odnosu na druge voće kulture i iznosio je oko 26 miliona KM, što je manje za 6,7 posto u odnosu na isti period lani, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Blagi pad izvoza kod voćnih kultura koje, takođe, dominiraju ovim sektorom zabilježen je kod svježih krušaka za 4,4 posto, ali je istovremeno zabilježen i pad uvoza od 10 posto.

Izvoz krušaka u prvom polugodištu iznosio je oko 6,5 miliona KM i gotovo sav se odnosi na Rusku Federaciju.

Kod svježih jabuka, došlo je do pada izvoza za 3,8 posto, tako da je u prvih šest mjeseci iznosio oko 7,6 miliona KM, a gotovo je sav otišao u Rusiju, Crnu Goru i Srbiju.

“Vrijednosno, uvoz svježih jabuka u prvom polugodištu se skoro udvostručio i iznosi nešto više od 11 miliona KM, što procentualno predstavlja rast od 67,3 posto”, navodi se u analizi.

Uvozom u prvih šest mjeseci, između ostalog, dominiraju svježe banane sa 32,5 miliona KM, narandže sa 12,26 miliona KM, kod kojih je zabilježen rast uvoza za 31,8 posto, slijede limuni i limete sa 10,5 miliona KM uvoza (rast 55,9 posto), te mandarina 3,6 miliona KM i rastom od 156 posto.

(Srna)