Markotić: Povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik

Zagreb, 14.03.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite održana je na otvorenom u policijskom šatoru. Na fotografiji Alemka Markotić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević izjavila je da povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik, te je dodala kako to pokazuju i primjeri drugih zemalja, koje su održavale nastavu za vrijeme koronavirusa.

“Prema podacima zemalja koje su održavale nastavu za vrijeme korone, nije se pokazao veliki postotak oboljelih među djecom, niti da su bili ozbiljni prenosnici koronavirusa, za razliku od gripe”, komentarisala je Markotić povratak djece u školu u Dnevniku HRT-a.

Podsjetila je kako u vrijeme gripe polovina ili dvije trećine djece ne dolazi u školu. Istakla je da će se svako ko bude u respiratornom infektu zadržati kući, a svi ostali će moći ići u školu.

“Za sada, prema svim pokazateljima, nema podataka da je to povećani rizik”, dodala je.

Vezano za preporuke u školama, naglasila je da ne mogu postaviti jednu preporuku koja će vrijediti za sve i sljedećih pet, šest mjeseci. Kao i do sada, pratiće se situacija na različitim razinama i sukladno tome će Ministarstvo nauke i obrazovanja, zajedno s Ministarstvom zdravstva, Nacionalnim štabom i epidemiolozima “pokušati donositi najbolje odluke”.

Markotić je istakla i da bi trenutno povećane brojke koje se bilježe u ljetnom periodu bile vrlo ozbiljne da je zimski period.

“Već danima imamo oko 90 posto onih koji su inficirani i ne trebaju bolničko liječenje, a samo je oko jedan posto na respiratoru. Ne može se gledati samo povećane brojke nego cijela situacija”, naglasila je.

Dodala je i da će povećani brojevi biti prisutni još nekoliko dana, jer je to “uvijek tako kad se pojave žarišta”, nakon čega ljudi postaju svjesniji i počinju se više pridržavati mjera.

Ustvrdila je da Hrvatska, i pored jake turističke sezone, uspijeva održati bezbjednost svojih građana i velikog broja turista, većina oboljelih ima blage oblike, nema stranaca na respiratorima, bolnice nisu pune turista i stranih ljudi, prenosi Hina.

Na jesen će, kaže, trebati više napora da se drži sve pod kontrolom, jer će, osim Covida, biti i drugih respiratornih infekcija.

Vezano za vakcinu, ponovila je da se prema najoptimističnijim prognozama može očekivati krajem proljeća.

(Fena)