Najmlađi učesnici „Mostarskog ljeta“ izložili svoje radove

U Centru za kulturu Mostar danas je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ otvorena izložba dječijih radova pod nazivom „Stari Most“ koju je pripremila JU Dječiji vrtić Ciciban.

„Moram reći da mi je veliko zadovoljstvo biti ispred JU Dječijeg vrtića Ciciban dio kulturne manifestacije ‘Mostarsko ljeto’. Ideja je nastala u saradnji sa Centrom za kulturu Mostar, gdje su djeca pokazala interesovanje, doživljavajući svijet u kome žive i okolinu, izražavajući se kroz likovnu umjetnost. Ono što je jako važno djeca su iskrena i kroz različite tehnike, kao što se može vidjeti i na samoj izložbi, pokazali su zaista šta oni osjećaju i koliko vole svoj grad i okolinu u kojoj žive“, istakla je direktorica Dječijeg vrtića Ciciban Đenana Šegetalo.

Šegetalo je kazala da teme Mostar moj grad i Stari most kroz dječije likovno izražavanje opisuju estetski doživljaj okoline u kojoj žive. Dijete crta svijet onako kako ga vidi, spontano, iskreno, kroz spoj realnosti i mašte, kroz spoj konkretnosti i simboličnosti. Dodala je da su radovi nastali u periodu od maja do polovine juna tekuće godine u njihovim vrtićima.

„Učestvovalo je oko 50 djece, a izložili smo oko 60 radova. U pitanju su  djeca predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina, naravno, uz pomoć i podršku odgajatelja djeca su zaista uživala u svojim radovima i pokazala sve ono što oni osjećaju emotivno i iskreno o gradu u kojem žive“, naglasila je direktorica Dječijeg vrtića Ciciban Đenana Šegetalo.

U srijedu, 19. avgusta, na programu „Mostarskog ljeta“ je predstava „Ježeva kućica“ autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Predstava će biti odigrana u 20 sati u Pozorištu lutaka Mostar, a pogodna je za sve uzraste – djecu i odrasle.

Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 036/552-625 ili na email: marketing@plm.ba.

Broj mjesta je ograničen.

(NovaSloboda.ba)