Vlada HNK-a odobrila milion KM za “korona-subvencije” privrednicima

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o dosadašnjem radu i aktivnostima Komisije Vlade HNK-a za upravljanje Stabilizacionim fondom i utvrđivanje Prijedloga Programa utroška sredstava od subvencija iz člana 3. i 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK-a.

U Izvještaju je istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plate u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio marta, aprila i maja 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo privrede, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanta ispunjava uslove iz javnog konkursa. Sukladno tome, sačinjena je Lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela Odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 KM. Konstatovano je kako su u toku aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okolinu, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslovei kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Vlada je usvojila Nacrt Zakona o dopuni Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Nacrt Zakona o dopuni Zakona o srednjoškolskom obrazovanju, koji će biti upućeni u dalju skupštinsku proceduru. Dopune zakona odnose se na mogućnost da Vlada, na prijedlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, uspostavi izvođenje nastave na daljinu ukoliko, zbog vanrednih okolnosti (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti i drugih vanrednih situacija), nije moguće izvoditi redovnu kabinetsku nastavu ili ukoliko se ona obustavi. Istaknuto je kako dopune zakona omogućavaju da se, u slučaju vremenskih neprilika npr. velikoga snijega, pojave oboljenja većeg broja učenika od npr. gripe ili nekih drugih zaraznih bolesti ili građevinskih radova, privremeno može organizovati nastava na daljinu, kako bi se osigurao kontinuirani nastavni proces bez potrebe nadoknađivanja i produžavanja trajanja nastave.

Na sjednici je, uz niz drugih odluka, usvojen Izvještaj o radu Vlade, Izvještaj o radu ministarstava, uprava i upravnih organizacija i Kantonalnog javnog pravobranilaštva, te Izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)