Zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima državljanima Srbije 1.000 eura kazne

Državljani Srbije N. V. i M. M. proglašeni su presudom Osnovnog suda u Rožajama u Crnoj Gori krivim za nepostupanje po zdravstvenim propisima o suzbijanju opasne zarazne bolesti, zbog čega im je izrečena novčana kazna od po 1.000 eura.

Prema presudi od 7. avgusta, oni su polovinom jula ove godine u Rožajama postupili protivno naredbi o privremenim mjerama za sprječavanje unošenja u zemlju i suzbijanje prenošenja novog koronavirusa, kojom je zabranjen ulazak strancima, osim s liste država koja ispunjavaju epidemiološke kriterijume, prenosi Beta.

U presudi se navodi kako su oni ilegalno ušli u Crnu Goru iz Srbije, države koja nije ispunjavala epidemiološke kriterijume i izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Osuđeni su na novčanu kaznu od po 1.000 eura, koju su dužni platiti u roku od 15 dana po pravnosnažnosti ove presude.

“Ako okrivljeni ne plate novčanu kaznu u ovom roku, sud će istu zamijeniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih 25 eura novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora”, dodaje se u presudi.

Kako se dodaje, odbijen je kao neosnovan prijedlog Osnovnog državnog tužilaštva iz Rožaja za izricanje mjere bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje.

Tužilac je kao kaznu tražio i po dva mjeseca zatvora okrivljenima.

(Fena)