Od sredine dana pljuskovi i grmljavina

Jutros je u većem dijelu Hercegovine i jugozapadu Bosne sunčano. Pretežno oblačno je u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Livno 12, Ivan Sedlo i Sokolac 13, Bihać i Drvar 15, Bugojno, Grude, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Široki Brijeg 16, Banja Luka, Doboj, Srebrenica i Tuzla 17, Trebinje i Zvornik 18, Bijeljina i Gradačac 19, Mostar i Neum 20 stepeni.

Danas se u većem dijelu zemlje lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju od sredine dana prema večernjim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Uz grmljavinsko naoblačenje, može biti i jačih udara vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 28, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim pljuskovima, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze i glavobolje.

Pri tome će pad temperatura, ipak, malo ublažiti negativni uticaj pogoršanja.

Opšta slika biće ljepša na zapadu.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza i odrona

Zbog nestabilne vremenske situacije i lokalnih padavina, upozoravamo na mjestimično vlažan kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona. Posebno izdvajamo dionicu magistralnog puta Jablanica-Mostar, gdje su poslije mosta Begića i Begovića u posljednje vrijeme učestali odroni.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan osim nedjelje od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog izvođenja radova na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (kod mjesta Bjelajce) do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava (Konjic-Jablanica), u noćnim satima (23h-05h) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Na GP Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulaz u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)