SIPA realizovala akciju „Skuter“, uhapšeno sedam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Skuter“.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su osobe, stambene i poslovne objekte na 11 lokacija u Tuzli, Kalesiji i Zvorniku, te lišili slobode sedam osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. istog zakona „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, aopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli 16.974 kutija cigareta, oko 27 kilograma rezanog duhana, 11 mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama, novac u ukupnom iznosu od 8.045 eura i 16.390 konvertibilnih maraka, pištolj, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Operativna akcija „Skuter“ realizovana je po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i  MUP-a Tuzlanskog kantona.

U vezi sa realizacijom navedenih aktivnosti, SIPA će u zakonskom roku nadležnim pravosudnim institucijama podnijeti odgovarajuće izvještaje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)