Sunčano i toplije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8, Sokolac 10, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno 13, Drvar, Jajce, Sarajevo 14, Bihać, Srebrenica 15, Grude, Prijedor, Sanski Most, Zvornik 16, Banja Luka, Široki Brijeg, Tuzla 17, Bijeljina 18, Gradačac 19, Mostar, Trebinje 20, Neum 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura vazduha od 25 do 32 stepena, opšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljnije u odnosu na prethodne dane.

Nakon svježijeg jutra, sa odmicanjem dana će u cijeloj zemlji biti ugodnije, uz duže sunčane intervale i ne suviše visoke temperature.

Stoga će većina populacije biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika će se umanjiti.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje, na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan, osim nedelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog izvođenja radova na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (kod mjesta Bjelajce) do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na dionici magistralnog puta Posušje-Rakitno, zbog čega će se saobraćati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava (Konjic-Jablanica) u noćnim satima (23h-05h) vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)