Iduće subote obilježiće se 79 godina od stravičnog zločina u jami Čavkarica

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara, u subotu, 29. avgusta, s početkom u 11 sati, u znak sjećanja na ubijene Bošnjake istočne Hercegovine, biće obilježena 79. godišnjica od zločina na jami Čavkarici.

“U jami Čavkarici živote je izgubilo mnogo Bošnjaka s područja bilećke opštine, Berkovića i Plane. Neke procjene govore da je stradalo čak 1.000 Bošnjaka, a pretpostavlja se da se u samoj jami nalazi 500-600 tijela, pretežno djece i žena”, rekao je u ime organizatora Mithat Brkan na današnjoj press konferenciji u Mostaru.

U Čavkaricu je 3. septembra 1941. godine bačeno nekoliko stotina ljudi svih uzrasta i oba pola. Svi su bili Bošnjaci iz sela bilećkog kraja. Tačan broj onih koji su bačeni u jam nikada se neće saznati. Poznata su imena 468 ubijenih, ali se zna da je i broj znatno veći, pošto za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice iskorijenjene. Vjeruje se da se broj kreće do 700. Samo je iz porodice Ćatović u jamu je bačeno 144 lica.

Od svih njih, zločin je preživjela 20. godišnja Hadžera Ćatović-Bijedić iz sela Đeče, koja je u jami provela puna 63 dana. jami Ona se u jami, među leševima svojih sunarodnjaka i šire i uže familije, hranila hljebom koji je nalazila u džepovima ubijenih, te krvlju i mesom čavki, koje je hvatala. Tek početkom novembra, iz jame je izvukao Đorđo Hromović iz Nevesinja. Hadžeru su udarcem u glavu onesvijestili i bacili u bezdan, a krvnici su joj rekli da „ide na spavanje“.

(NovaSloboda.ba)