Memorijalni centar Srebrenica istražuje lokalitete vezane za pad Žepe

Memorijalni centar Srebrenica istražuje zločine počinjene nakon pada zaštićene zone UN-a Žepe, a aktivnosti se provode lokalitetu sela Krušev Do.

Kustos i glavni istraživač Azir Osmanović je pojasnio da je selo Krušev Do udaljeno 50 kilometara od Srebrenice. Iako teritorijalno pripada opštini Srebrenica, u toku rata, zbog blizine Žepe, više je bilo upućeno na tu “zaštićenu zonu” UN-a, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

“Dva dana nakon pada Žepe u julu 1995. godine, muškarci iz ovog sela odlaze u šumu sa ciljem da pronađu sklonište i spasu živote”, kazao je Osmanović.

Prvo sklonište bilo je u šumi u blizini sela. Borovačka ravan udaljena je oko dva kilometra od sela. Usred šume nalazi se Aganova vrtača. Obrasla četinarskom šumom, duboko u prirodi, bila je mjesto najpogodnije da se sakriju i izgrade sklonište. Grupa je na toj lokaciji boravila jedanaest dana.

“U pratnji lokalnih vodiča tim Memorijalnog centra obilazi lokalitet, pronalazi predmete koje su ljudi iz te grupe koristili. Među njima je bio i bh. olimpijac Hamza Alić. Predmete u šumi je pronašao Fahim Habibović. Vođa grupe bio je Zahid Habibović. Dvadeset i jedan dan je proveo lutajući po šumama, da bi napokon 18. avgusta 1995. godine, stigao u Olovo na slobodnu teritoriju”, istakao je Osmanović.

Tim Memorijalnog centra Srebrenica je danas predstavio i kratku video priču, kojom je obilježen nastavak rada na prikupljanju ličnih predmeta žrtava genocida.

(Fena)