Neće biti odgađanja početka nastave u Federaciji BiH

U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu nova školska godina počeće 1. septembra, kako je i planirano, a u ostalim kantonima sedam dana kasnije, odlučeno je na sastanku Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja održanom u petak u Konjicu.

Nadija Bandić iz Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH kazala je da su svi učesnici sastanka bili složni da nema odgađanja početka nastave, s tim da je ostavljena mogućnost kantonalnim kriznim štabovima da revidiraju odluku o početku nastave na osnovu procjene epidemiološke situacije u pojedinim kantonima.

Bandić je dodala kako djeca iz rizičnih grupa, kao i djeca koja žive u porodicama s članovima rizičnih grupa, nisu dužna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativne oblik nastave.

Član Štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez rekao je da su učesnici sastanka ustrajni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.

Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude održavala nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama, te na fakultetima.

(Fena)