USAID-Podrška sudovima i tužilaštvima u cilju zaštite od širenja koronavirusa

USAID pruža podršku u neometanom radu institucija pravosuđa kroz donaciju opreme za prevenciju širenja zaraze od COVID-19.

Putem projekta “Pravosuđe protiv korupcije”, USAID partnerskim institucijama u pravosuđu donira zaštitnu opremu u ukupnoj vrijednosti 20.000 dolara, za sve institucije, koja će uposlenim služiti kao prevencija širenja zaraze u svakodnevnom radu.

Maske za lice, sredstva za dezinfekciju, viziri te zaštitna odijela su već uručeni sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću, te Banjoj Luci u 22 institucije.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick uručila je juče opremu namijenjenu Opštinskom sudu Sarajevo, predsjednici suda Janji Jovanović.

“Osim uposlenih, svakodnevno kroz Opštinski sud Sarajevo, najveći sud u Bosni i Hercegovini,  prolazi veliki broj stranaka, te je zaštitna oprema, uz preventivne mjere distance, ključna za borbu protiv širenja zaraze. Povećani nivo opreza i preventivnih mjera dezinfekcije, te korištenje zaštitne opreme doprinijeće smanjenom riziku od širenja zaraze”. navodi u saopštenju.

USAID, osim doniranja zaštitne opreme, sudovima i tužilaštvima, pruža i podršku institucijama pravosuđa s ciljem bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, te u borbi protiv korupcije unutar samog pravosuđa.

“Tokom pandemije, rad i svakodnevne aktivnosti su otežani, ali svakako najveći prioritet je zaštita na radu i spašavanje života”, ističu iz  USAID-a.

(Fena)