„Mostarsko ljeto 2020“: Otvorena izložba “Krug” Tarika Zagorčića

U Institutu Yunus Emre Mostar sinmoć je u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ upriličeno „Veče turske kulture“. Tim povodom, otvorena je izložba ebru umjetnosti pod nazivom „Krug“ autora Tarika Zagorčića.

„Aktivno pripremam ovu izložbu oko godinu dana, ali najviše sam joj se posvetio zadnjih 6 mjeseci. Na izložbi imam cvijetne motive koje nalazimo u tradicionalnoj ebru umjetnosti, a pored toga imam i cvijetne motive koje vidimo u modernoj ebru umjetnosti. Izloženo je 26 radova, uglavnom sam izabrao najbolje radove koje sam imao. Mislio sam da ću imati manje radova, ali nisam se mogao odlučiti. pa sam dodao još koji rad, jednostavno nisam mogao prežaliti da ih ne izložim“, istakao je autor izložbe Tarik Zagorčić.

Ovo je Zagorčićeva druga samostalna izložba i to ponovno u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„Prvu samostalnu izložbu sam imao prije dvije godine, takođe na manifestaciji ‘Mostarsko ljeto’. Izložba je nosila naziv ‘Nastanak’, a tako sam je nazvao, jer sam tu vidio sebe i moj postanak kao ebru majstora, ebru umjetnika. Tom izložbom htio sam da prikažem svu ljepotu batala i osnovnih tehnika koje se mogu uraditi“, kazao je Zagorčić.

Otkrio je i zbog čega večerašnja izložba nosi naziv „Krug“.

„Svaki ovaj cvijet nastaje iz jedne kapljice. Jedna kapljica na površini vode stvori krug. Mi potezima šila stvorimo cvijet, tako da pravljenje cvijeta u ebru umjetnosti možemo gledati kao transformacija kruga u cvijet i zato večerašnja izložba nosi naziv ‘Krug’“, naglasio je Zagorčić.

Organizatori izložbe su Kaymek centar za edukacijske kurseve i umjetnost Mostar i Institut Yunus Emre Mostar. Direktorica Kaymek centra Billur Dilber iskazala je nadu da je večerašnji događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema sa pandemijom Covid-19.

„Večeras smo pokušali pretvoriti koronu u neku, da kažemo, prednost. Kao Kaymek centar otvorili smo izložbu ebru umjetnosti ‘Krug’ autora Tarika Zagorčića, a da je ova izložbw je bolja od radova većine umjetnika u Turskoj i zasigurno mogu reći da BiH u ovom trenutku ima pravog ebruistu“, istakla je direktorica Kaymek centra Mostar Billur Dilber.

Prisutnima se obratila i zamjenica generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, te se zahvalila svima koji su doprinijeli pripremi i realizaciji navedene izložbe koja je, kako kaže Algün, vrlo dobar primjer saradnje u bilateralnim i kulturalnim odnosima.

Nakon otvorenja izložbe, u dvorištu Instituta Yunus Emre Mostar upriličeno je koktel druženje uz mali koncert turske muzike. Posjetioci su imali priliku, između ostalog, isprobati tradicionalni turski čaj, simit i baklavu, a u muzičkom dijelu svirali su i pjevali mladi umjetnici Nejra Haračić, Emina Čevra, Ajdin Pandur i Ali Kamer Aksoy.

Posljednji događaj u okviru manifestacije „Mostarskog ljeta“ na programu je u petak, 28. avgusta, kada će biti odigrana predstava „Tobija“ Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. Predstava će biti izvedena u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 20 sati, a pogodna je za sve uzraste – djecu i odrasle. Ulaz je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na broj 036/552-625 ili na email: marketing@plm.ba.

(NovaSloboda.ba)