Pretežno sunčano, temperatura do 35 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni lokalno ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 11 stepeni, Ivan Sedlo 13, Bjelašnica, Bugojno i Srebrenica 14, Sarajevo 16, Livno, Prijedor, Tuzla i Zvornik 17, Banja Luka, Bihać, Grude i Sanski Most 18, Bijeljina 19, Gradačac i Široki Brijeg 20, Trebinje 21, Mostar 22, Neum 23 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni lokalno će biti magle.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 29 i 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na raspoloženje većine ljudi.

Poslijepodnevni sati će biti manje ugodni u odnosu na prvi dio dana zbog približavanja pogoršanja, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Zbog povećane koncentracije polena ambrozije, preporučujemo oprez kod alergičnih osoba.

Takođe, osjetljive osobe trebale bi posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog izvođenja radova na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (kod mjesta Bjelajce) do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje-Rakitno i Kobiljača-Kiseljak-Busovača.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava (Konjic-Jablanica) u noćnim satima (23 h-05 h) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)