Grand Prix 21. MFF-a filmu “Dublje od dna”

Film “Dublje od dna”, libanske rediteljice Sarah Kaskas, jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala, koji se od 19. do 22. avgusta, u online izdanju, održao u Širokom Brijegu. Najboljim kratkim filmom proglašen je ‘ž”Pakao”, dokumentarac španskog reditelja Raula de la Fuentea.

Žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec, u svom obrazloženju, naveo je kako autorica filma “Dublje od dna” hrabro i sigurno vodi gledaoce ulicama raspadnutog i haotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu.

”Narativna linija filma daje usporedan pogled na sudbine tih ljudi, ali i grada. Film u kome su grad i njegovi stanovnici kao jedan organizam. Jednako tako, film u kome su izvrsna dramaturgija, kamera i zvuk kao jedan organizam”, stoji u njihovom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu “Eter”, turske rediteljica Ruken Tekes i filmu “Grad mrtvih” španskog reditelja Miguela Eeka.

”Ruken Tekes maestralno je ispunila filmsko vrijeme meditacijom o sjećanju na svijet koji nestaje i meditacijom o svijetu koji dolazi”, navode članovi žirija u svojoj odluci.

Govoreći o “Gradu mrtvih” ističu kako je to film čiji nas protagonisti osvajaju humorom utkanim u bol i sreću plesnog kola života i smrti, te da autor kroz vješt ritam izmjena filmskih scena, drži pažnju gledalaca, ne ispuštajući niti jedan korak u kolu koga zajedno plešemo.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da MFF Best Short, čiji je pokrovitelj Podravka, pripadne filmu “Pakao”.

”U dirljivom, često šokantnom, ali i dalje estetski veoma zadovoljavajućem filmu, reditelj prikazuje pakao na zemlji poznat i kao zatvor Pademba Road u Sierra Leoneu. Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim uglovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu ‘Pakao’ Raula de la Fuentea”, naveo je žiri, koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film “A sad se spušta veče” srpske rediteljice Maje Novaković, za koji žiri kaže da je mirnim i koncentrisanim pristupom posljednjim godinama života kako sela, tako i njegovih stanovnika, rediteljica stvorila osjećaj idile, prikazujući kadrove na koje smo već davno zaboravili. Navode kako precizna i estetizovana fotografija, u kombinaciji sa sporim i neopterećenim životom, stvaraju nadasve meditativan i inspirativan film.

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu “Raj” španjskog reditelja Matea Cabeza, za  izuzetno intimnu i emotivnu priču, u kojoj se u izolovanoj atmosferi bolničke sobe stalno pretapaju i izmjenjuju uloge oca i sina.

Tokom zatvaranja 21. Izdanja Mediteran Film Festivala, prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ovu godinu, takođe, održala online.

Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući 21. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival u online obliku.

”Ipak, nadam se da ćemo se na sljedećem 22. Mediteran Film Festivalu vidjeti u nekim normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi”, rekao je Topić.

Na 21. Mediteran Film Festivalu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu “U Fokusu” i “Filmski Centar Sarajevo”, kao i filmovi iznenađenja domaćih autora.

(NovaSloboda.ba)