U Bosni pretežno oblačno s pljuskovima i grmljavinom, u Hercegovini popodne naoblačenje

Jutros je na na sjeveru i sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme, ponegdje sa slabom kišom. U ostatku zemlje sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Ivan Sedlo 16, Bugojno, Livno 17, Sarajevo 18, Grude 19, Tuzla 20, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Široki Brijeg 21, Mostar 23, Neum 24 stepena.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini vedro uz umjeren porast naoblačenje poslije podne. Poslije podne loklalni pljuskovi su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren sjeverni.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Pri tome će niže temperature i višak svježine, ipak malo popraviti osjet ugode.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se, ipak, putuje savjetujemo češće pauze.

Zbog izvođenja radova na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (kod mjesta Bjelajce) do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog izvođenja radova na mostu jednom trakom, naizmjenično, saobraća se u mjestu Semizovac (Sarajevo-Olovo).

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Posušje-Rakitno, Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Podnovlje-Modriča, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava (Konjic-Jablanica) u noćnim satima (23 h – 05 h) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)