Narodno pozorište Mostar otvara sezonu gostovanjem u Jajcu

Narodno pozorište Mostar otvoriće novu pozorišnu sezonu 2020/2021 gostovanjem na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu u nedelju, 30. avgusta, sa predstavom „Identitluk“ Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvođene umjetnosti Mostar.

Predstava “Identitluk” suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se direktno referiše na Maaloufov esej „U ime identiteta“. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja podstiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku ekipu čine Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

U narednom periodu, slijede gostovanja na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Festivalu Marulićevi dani u Splitu, te na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu. Osim gostovanja, pred Narodnim pozorištem je organizacija i realizacija 17. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2020“, kao i redovan repertoar koji se priprema za ljubitelje pozorišne umjetnosti.

(NovaSloboda.ba)