Nastava u HNK-u počinje 7. septembra, đaci u školskim klupama

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske kantona s dr. sc. Rašidom Hadžovićem, ministrom prosvjete, nauke kulture i sporta organizovao je danas sastanak sa svim relevantnim predstavnicima u sistemu školstva Hercegovačko-neretvanskg kantona – predstavnicima Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktiva direktoraosnovnih i srednjih škola i sindikata zaposlenih u prosvjeti.

Tema sastanka je bila  početak nove školske godine.

„Kako smo već ranije najavili, učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu novu školsku godinu započeće 7. rujna u učionicama i školskim klupama. To je zajednički stav svih učesnika današnjeg sastanka jer, iako je on-line nastava dala određene uspjehe omogućivši uspješan završetak prošle školske godine, ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja i nastavnika s njihovim učenicima u učionici“, izjavio je predsjednik Herceg, dodajući kako početak nove školske godine vidi kao tranziciju iz vanrednog ka normalnom početku nastave.

“Nakon što smo riješili organizacione sheme, mrežu škola i tzv. tehnološki višak, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Zavodom za javno zdravstvo HNK-a, direktorima škola, sindikatima u obrazovanju, te roditeljima ,radili smo i radimo na osiguranju ‘normalnog’ načina školovanja naše djece u situaciji u kojoj se nalazimo kada je riječ o pamdemiji koronavirusa. U saradnji s osnivačima škola – gradovima i opštinama, od kojih očekujem snažan angažman na ovom pitanju, osiguraćemo potrebna dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i ostalu opremu, koja je nužna za preveniranje obolijevanja učenika i prosvjetnih radnika“, kazao je predsjednik Herceg.

Ministar Hadžović detaljnije je govorio o konkretnim aktivnostima koje svaka obrazovna institucija mora kontinuirano provoditi kako bi se mogućnost pojave i širenja korona virusne infekcije svela na najmanju moguću mjeru. Naglasio je kako su škole već dobile preporuke i epidemiološke mjere, koje je priredio Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.  Podsjetio je kako Ministarstvo održava niz sastanaka, na kojima se razgovara o specifičnostima koje pojedine škole imaju i o preprekama s kojima se susreću u implementiranju epidemioloških mjera. Takođe, istakao je kako će se u narednih nekoliko dana razmotriti još neke pojedinosti vezane za početak školske godine,  o čemu će  javnost biti bliže upoznata početkom sljedeće sedmice.

Jedna od tema sastanka bio je način prevoza učenika u škole, o čemu je govorio Stjepan Krasić, ministar saobraćaja i veza HNK-a, rekavši kako će Vlada ispuniti sve finansijske obaveze prema jedinicama lokalne samouprave za prevoz učenika.

Predstavnici Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i sindikata ztaposlenih u prosvjeti podržali su u potpunosti redovan početak i održavanje nastave u školskim učionicama, istakavši  i određene teškoće s kojima se susreću u organizovanju nastave sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

Učesnici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti pratiti epidemiološku situaciju na terenu, te biti spremni na brzu reakciju ukoliko dođe do nekih vanrednih situacija. Ponovo su pozvali sve građane da se pridržavaju propisanih mjera, kako bi uslovi za normalno odvijanje nastavnog procesa i života uopšte bili što bolji, saopštno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)