Pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na istoku Bosne lokalno je registrovan pljusak kiše.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan Sedlo 16, Livno i Sokolac 17, Srebrenica i Tuzla 19, Banja Luka, Bihać, Drvar, Jajce, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 20, Bugojno, Gradačac, Sarajevo i Široki Brijeg 21, Grude 22, Trebinje 24, Neum 26, Mostar 27 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Pljuskovi su većinom u drugoj polovini dana. Jače padavine se očekuju tokom noći na utorak.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme kod osjetljivih osoba i hroničnih bolesnika će uzrokovati postepeno jačanje tegoba, izraženije u drugom dijelu dana.

Moguće su meteoropatske reakcije poput reumatskih i bolova na mjestima povreda, iscrpljenosti, nervoze, glavobolje i nesanice.

Sa dolaskom noći, opšta slika će se dodatno pogoršati u većem dijelu zemlje.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u višim planinskim predjelima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Upozoravamo i na sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Posebnu pažnju na učestale odrone skrećemo na dionici magistralnog puta Jablanica-Mostar (poslije mosta Begića i Begovića).

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan osim nedjelje od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je do kraja ovog mjeseca zbog radova obustavljen na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava na magistralnom putu Konjic-Jablanica u noćnim satima (23-05) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom,

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)