Crnogorski tužioci potvrdili da su kolumbijski plaćenici bili u Hrvatskoj

avgusta nedaleko od Nikšića, a kako je na konferenciji za novinare saopštio Specijalni tužilac Saša Čađenović, sumnjiče se da su “formirali kriminalnu organizaciju međunarodnih razmjera koja je za cilj imala izvršenje neograničenog broja krivičnih djela ubistva na teritoriji Crne Gore i drugih država”.

“Organizacija je formirana krajem 2019. godine radi djelovanja na teritoriju Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Kolumbije, Turske. Za cilj je imala izvršenje ubistava. Neposredni izvršioci su državljani Kolumbije C. B. J.D . i C. C. J. A. koje je angažovala kriminalna organizacija i kojima je plaćen dolazak u Crnu Goru iz Kolumbije isključivo radi likvidacije u Crnoj Gori, a kasnije i u drugim evropskim državama”, saopštio je Čađenović, istakavši da su Kolumbijci za ubistvo jednog od članova dva zaraćena klana u Crnoj Gori, dobili 25 hiljada eura.

Čađenović je na konferenciji za medije detaljno opisao kretanje Kolumbijaca koji su, kako je rekao, u iz Kolumbije letom došli u Istanbul, a zatim preko preko Bukurešta i Budimpešte do Beča. Sredinom marta su, pokazuju saznanja crnogorskog Spcijalnog tužilaštva, doputovali u Split, gdje su boravili do sredine jula.

“U Splitu su u iznajmljenom stanu boravili do jula 2020. godine. Drugi pripadnici kriminalne organizacije su im osiguravali novac i hranu. Krajem jula, prebačeni su do granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje su ilegalno prešli granicu”, objašnjava Čađenović, istakavši da su na taj način stigli do Trebinja, odakle su, kako je naveo, “uz pomoć drugih članova kriminalne grupe, preko planina prebačeni u Crnu Goru”.

Crnogorski mediji ranije su prenijeli da su dvojica Kolumbijaca i crnogorski državljanin uhapši tako što su 2. avgusta, nedaleko od Nikšića zaustavljeni navodno zbog rutinske saobraćajne kontrole, kada su im prišli pripadnici policijskog odjela za borbu oranizovanog kriminala i stavili im lisice na ruke, prenosi Hina.

(Fena)