U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Ponegdje na istoku Bosne pada slaba kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Sokolac 13, Ivan Sedlo 14, Bugojno, Gradačac, Jajce, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 16, Bihać, Bijeljina, Doboj, Zvornik 17, Banja Luka, Sanski Most 18, Grude, Široki Brijeg 19, Trebinje 20, Mostar, Neum 21 stepen.

Danas će u Bosni prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. Prije podne, kiša je moguća u istočnim područjima Bosne, kao i ponegdje na sjeveroistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 20 do 26, na jugu do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme i povremene padavine nepovoljno će djelovati na većinu populacije.

Kod osjetljivih osoba i hroničnih bolesnika moguće su umjerene tegobe, ponajviše u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije.

Opšta slika postepeno će se poboljšavati, a negativni uticaj vremenskih prilika će oslabiti u drugom dijelu dana.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog izvođenja radova na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (kod mjesta Bjelajce) do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Brčko-Bijeljina, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča, Grude-Posušje-Rakitno i Kobiljača-Kiseljak-Busovača.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava (Konjic-Jablanica) u noćnim satima (23h-05h) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)