Kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju biće muzejski prostor

Kuća Safvet-bega Bašagića u Nevesinju biće otkupljena i rekonstruisana u muzejski prostor, što je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, saopšteno je iz kantonalne press službe.

Ideja da Bašagićeva kuća bude otkupljena postoji već nekoliko godina, a ovih dana se privodi konačnoj realizaciji.

Ovaj poduhvat preduzela je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, zahvaljujući finansijskoj podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Objekat koji je do sada bio u privatnom vlasništvu biće rekonstruisan, te će uskoro biti kulturno-edukativni i muzejski prostor.

Time će biti sačuvan, otrgnut od zaborava i stavljen u funkciju kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, što i jeste, a posvećen je jednoj od najznamenitijih ličnosti u bh. povijesti i književnosti.

Safvet-beg Bašagić ie bio istaknuti pjesnik, istoričar, dramski pisac, prevodilac  orijentalnih jezika. Rođen je 1870. godine u Nevesinju, gdje je pohađao osnovnu školu, a nakon toga je upisao Gimnaziju u Sarajevu. Potom odlazi na Bečki univerzitet, gdje 1910. godine doktorira orijentalne jezike i istoriju islama, te je jedan od prvih doktora u BiH, koji je završio obrazovanje u Beču.

Vratio se u Sarajevo, gdje je predavao arapski jezik u Gimnaziji. Bio je pokretač mnogih kulturnih dešavanja, osnivač i prvi predsjednik današnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Radio je u Zemaljskom muzeju do 1927. godine, kada je penzionisan.

Umro je sedam godina kasnije i ukopan je u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

(Fena)