Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle i niskg naoblačenja.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 9 stepeni, Ivan Sedlo 10, Bjelašnica, Srebrenica 11, Bugojno, Drvar, Livno 12, Bihać, Sarajevo 13, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla 14, Banja Luka, Doboj, Zvornik 15, Bijeljina 17, Gradačac, Široki Brijeg, Trebinje 18, Mostar 20, Neum 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Prije podne, po kolinama centralne i istočne Bosne sa maglom i niskim naoblačenjem.

Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna tempratura vazduha od 27 do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja i ugodnije će se osjećati.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Nakon svježije noći i jutra, danju će, takođe, većinom biti ugodno, uz sunčane intervale i umjerenije temperature.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Pojačan oprez savjetujemo zbog jutarnje magle, koja smanjuje vidljivost na planinskim prevojima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo dionice u dolinama rijeka: Bosne, Spreče, Save i Vrbasa.

Danas počinju radovi na izgradnji rasvjete na mostu Begića i Begovića, na dionici magistralnog puta Jablanica-Mostar. Za vrijeme radova, saobraćaće se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje, na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je do kraja ovog mjeseca zbog radova obustavljen na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava na magistralnom putu Konjic-Jablanica u noćnim satima (23-05) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)