U subotu pohod na jamu Čavkaricu

Koordinacija Bošnjačkih udruženja Mostara, u subotu 29.8 avgusta,.obilježiće 79. godišnjicu od nekažnjenog zločina nad Bošnjacima Istočne Hercegovine.

Nakon 79 godina, prvi put će se organizovano upriličiti pohod do jame Čavkarice, gdje će se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom odati počast za oko 1.600 žrtava sa šireg prostora  Bilećkih rudina i Dabra, koji su ubijeni u periodu od 29. 8. do 3. 9. 1941. godine od strane crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika.

Koordinacija Bošnjačkih udruženja Mostara u proteklom periodu je izvršila mapiranje staze do lokaliteta jame Čavkarice i utvrdila tačne koordinate mjesta zločina.


Nakon mapiranja trase puta, Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara zatražila je odobrenje za obilježavanje godišnjice od MUP-a RS , PS Bileća, te nakon dobijenog odobrenja izvršila neophodne pripreme s ciljem što kvalitetnije organizacije obilježavanja godišnjice.

Tokom proteklog vikenda, članovi Bošnjačkih udruženja su očistili trasu puta  i lokalitet jame Čavkarice.

Pohod do Čavkarice kreće u subotu 29. avgusta u 9 sati iz Stoca, ispred Careve džamije, prema Berkovićima i nastavlja starim putem za Nevesinje prema Čavkarici.

Svi učesnici pohoda trebaju da pripreme adekvatnu odjeću i obuću, jer će se kretati planinskom stazom dugom oko 1.5 km i da se pridržavaju epidemioloških mjera  propisanih od nadležnih organa u vezi sa virusom COVID 19.

„Pozivamo porodice žrtava i sve ostale institucije, udruženja, organizacije, da nam se pridruže u zajedničkom obilježavanju godišnjice od zločina nad oko 1.600 Bošnjaka Istočne Hercegovine. Naš cilj je da se ova godišnjica i u budućnosti redovno i tradicionalno obilježava, kako bismo podsjećali da se genocid više nikad i nigdje ne bi dogodio“, stoji u saopštenju Koordinacije Bošnjačkih udruženja Mostara,

(NovaSloboda.ba)