Podignuta optužnica protiv Ćazima Agića i None Sejdića za krijumčarenje migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, pricreni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ćazima Agića, rođenog 1982. godine u Vlasenici, državljanina BiH i None Sejdića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, tokom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prevoz na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukupno 11 ilegalnih migranata, državljana Iraka.

U optužnici se navodi da su ilegalne migrante koji su nezakonito iz pravca Crne Gore, prokrijumčareni u BiH, te nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

U počinjenju krivičnog djela, optuženi su otkriveni i spriječeni u okolini Bileće od strane policijskih pripadnika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili krivčno djelo  krijumčarenje osoba iz člana 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)