Potpisana Platforma i principi “Koalicije za Mostar 2020”: Za grad koji spaja, a ne razdvaja

Predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) koje čine “Koaliciju za Mostar 2020” potpisali su u petak Platformu i principe zajedničkog djelovanja na lokalnim izborima u Mostaru.

Podpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić kazao je nakon potpisivanja kako stranke koje čine tu koaliciju “žele Mostar koji spaja, koji će biti jedinstven grad, te Mostar u kome će se konačno osloboditi njegovi ekonomski i ljudski potencijali, koji će biti investiciono središte i u kome će mladi ljudi željeti da ostanu i žive”.

“Promovisaćemo jedinstveni Mostar, koji će biti otvoren za sve građane bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, ideološku ili bilo koju drugu pripadnost, koji će pripadati građanima Mostara, koji neće biti bilo čiji stoni grad, nego evropski, moderan grad, koji će biti na ponos svim Bosancima i Hercegovcima, a prije svega građanima Mostara”, poručio je Zvizdić.

Dodao je kako su to principi na kojima je ujedinjena Koalicija za Mostar, te naglasio kako očekuje da oni budu prepoznati i od strane drugih stranaka, kao i od strane birača.

Upravo na tim principima će, kako je kazao, u narednih desetak dana, biti predstavljen i kandidat za budućeg gradonačelnika Mostara, koji će “po svojim moralnim, stručnim i drugim referencama biti opšteprihvatljiv za sve birače i sve političke opcije u Mostaru”.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) HNK Ahmed Džubur naglasio je kako se nada će se ovoj koaliciji do utorka pridružiti i neke druge političke stranke, te dodao kako je zajednički nastup stranaka potpisnica garant da će svi potencijali Mostara biti iskorišteni na najbolji način i u zajedničkoj sinergiji.

“Posebno mi je drago da će ovih pet vrlo respektabilnih stranaka kojima će se, nadam se, do utorka pridružiti i neke druge političke opcije i pojedinci, imati priliku da Mostar valorizuje u narednom periodu sve ono što ima, a ima puno toga. Ima nevjerovatnu istoriju, tradiciju, kulturu življenja, multietničnost i jednu vrlo bremenitu prošlost, ali je ovo oko čega smo danas tu garant da ćemo sve prirodne, geografske, ljudske i turističke potencijale iskoristiti na principu sinergije i zajedničkog nastupa”, kazao je Džubur.

Članica Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo istakla je izuzetnu važnost zajedničkog djelovanja na lokalnim izborima, ali i važnost rada na danas potpisanim principima kako bi, po njenim riječima, Mostar postao centar Evrope, metropola, ono što je nekada bio i ono što može biti.

“Pozivam sve Mostarce i Mostarke da izaberu najbolje među njima, da promovišu ovu koaliciju i da je podrže, jer je ona garant državnosti čitave Bosne i Hercegovine”, poručila je Đapo.

Inače, za učešće na izborima za Gradsko vijeće Mostara, koji su posljednji put održani 2008. godine, prijavilo se 38 političkih stranaka i devet nezavisnih kandidata.

(Fena)