Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Bugojno, Drvar i Ivan Sedlo 14, Livno 15, Sanski Most 16, Bihać, Gradačac, Grude, Sarajevo, Tuzla i Zenica 17, Široki Brijeg 18, Mostar 22, Neum 23 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje vjetar istočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje od 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je povoljna.

Nakon svježijeg jutra, biometeorološke prilike postepeno će se pogoršati sa odmicanjem dana.

Zbog južnog strujanja, poslijepodnevni sati će biti manje ugodni, stoga bi osjetljive osobe i meteoropati mogli osjetiti umor, razdražljivost i iscrpljenost.

Zbog visokih vrijednosti UV indeksa neophodno je posvetiti pažnju adekvatnoj zaštiti.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u dolinama rijeka: Bosne, Drine, Vrbasa i Lašve. Vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje, na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan, osim nedelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je do kraja ovog mjeseca zbog radova obustavljen na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na izgradnji rasvjete na mostu Begića i Begovića na dionici Jablanica-Mostar, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava na magistralnom putu Konjic-Jablanica u noćnim satima (23-05) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)