Tri modela nastave za škole u HNK-u

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović kazao je da nastava u školama HNK-a počinje 7. septembra, a odvijaće se na osnovu tri modela, a svaka škola za sebe odlučiće koji će model primjenjivati.

“Svaka škola donijeće odluku prema kome modelu će održavati nastavu, jer sve škole nemaju iste uslove. Jedan od modela je da u jednom razredu od 18 učenika 15 stalno bude u razredu, a da ih se troje rotira; drugi model je da sedam dana bude online nastava, a sedam dana u školi i treći model je da prva grupa bude tri dana, a druga grupa dva dana u školi, pa da se rotiraju sljedeće sedmice”, kazao je ministar Hadžović na konferenciji za novinare.

Dodao je da epidemiolozi predlažu model sedam dana online nastave, sedam dana nastave u školi, radi lakše kontrole u slučaju zaraze.

Hadžović je istakao kako je primarni cilj zaštita zdravlja svih učesnika nastavnog procesa, te da škole budu sigurno mjesto za sve one koji će boraviti u njima.

Vlada HNK-a je osigurala potrebna zaštitna i profesionalna sredstva za dezinfekciju radnih površina, podova i ruku, koja su sigurna i nisu štetna.

Sve odluke o početku i izvođenju nastave vrijede dvije sedmice i one će se moći mijenjati u skladu s epidemiološkom situacijom, naglasio je Hadžović, još jednom ponovivši kako je cilj započeti školsku godinu na najsigurniji način uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite.

Školski sat u školama HNK-a trajaće 30 minuta, maksimalan broj učenika u razredu biće 15, a maksimalan broj školskih sati dnevno je pet.

Djeca u razrednoj nastavi mogu boraviti u školi maksimalno dva sata, a djeca u predmetnoj nastavi i srednjim školama tri sata. Djeci će se prije ulaska u školu mjeriti temperatura, a ako dijete bude imalo povišenu temperaturu izolovaće se u jednu prostoriju i obavijestiće se zdravstveni sistem o tome.

Djeca će maske nositi prilikom ulaska i izlaska iz škole i na hodnicima, a u učionici maske neće biti obavezne. Nastavnici će nositi vizir i po potrebi masku.

Na pitanjehoće li u slučaju da neko dijete ili zaposlenik škole bude pozitivan na koronavirus i roditelji ostale djece morati u samoizolaciju, ministar Hadžović je odgovorio kako će o takvim situacijama odlučivati zdravstveni sistemv, a ne obrazovni.

Takođe, preporučuje se da djeca kojima curi nos ostanu kod kuće, s obzirom da je jedan od simptoma koronavirusa i curenje nosa.

“Ovo je izazov za sve nas i ko garantuje da za sedam dana nećemo svi ići na online nastavu? Važno je sačuvati zdravlje, a isto tako je važno da djeca ne zaostaju u sticanju znanja”, poručio je.

Ministar Hadžović je naglasi kako u slučaju potrebe ponovnog uvođenja online nastavu to neće biti “viber nastava”, već će se online nastava održavati na posebnoj platformi, a nastavnici će biti obavezni materijale koje su obrađivali na satu postavljati na tu platformu.

Hadžović je naveo kako roditelji/staratelji djece koja spadaju u rizične grupe ili djece koja žive s osobama iz rizičnih grupa ili starijim osobama, rukovodiocima vaspitno-obrazovnih insitucija trebaju dostaviti izjavu prije početka nastave ako žele da njihovo dijete pohađa nastavu na daljinu.

Predstavnici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola istakli su kako su škole spremne za početak nove školske godine.

(Fena)