Sunčano s temperaturom do 36 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Bugojno 15, Ivan Sedlo 16, Grude, Livno, Sanski Most 18, Tuzla 19, Banja Luka, Sarajevo, Široki Brijeg 20, Mostar, Trebinje 22, Bihać, Gradačac 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna tempratura vazduha od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno utiče na raspoloženje većine ljudi.

Zbog neugodne južine i visokih temperatura moguće su reakcije kod osjetljivih ljudi i hroničnih bolesnika poput malaksalosti, nervoze, bolova na mjestima povreda.

Neophodno posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle. Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedelje) saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati.  Za vrijeme obustavljanja, vozila  se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)