Crna Gora: Velika izlaznost na izborima, Đukanović očekuje pobjedu evropskih snaga

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori u nedelju do 13 sati glasalo je 54,1 posto upisanih birača, znatno više nego na izborima održanim 2016. godine i 2012. godine, kada je do 13 sati glasalo 39,9 odnosno 33,3 posto birača.

Centar za monitoring (CEMI), koji s više od 1300 promatrača prati crnogorske izbore, saopštio je da im je prijavljeno više od 400 nepravilnosti.

Pravo glasa ima 540.026 građana, koji biraju između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon što je glasao, rekao je novinarima da očekuje da crnogorsko društvo i na ovim izborima pokaže zrelost i odgovornost i da oni proteknu u uslovima apsolutne stabilnosti i demokratske kulture primjerene savremenoj Crnoj Gori.

„Ne postoji opasnost po stabilnost države i bezbjednost njenih građana“, poručio je crnogorski predsjednik, dodajući da se tenzije pokušavaju izazvati sa adresa koje su van Crne Gore.

Upitan misli li, kada govori o stranom miješanju, i na službeni Beograd, odgovorio je da u tome učestvuje kompletna medijska i politička scena Srbije.

Komentarišjući veliku izlaznost birača, Đukanović je rekao da to nije iznenađenje, jer su kako je rekao i „i s jedne i s druge strane dali instrukcije biračima da pokušaju ispuniti svoju biračku obavezu do podne“.

On je izrazio uvjerenost ubjeđen da je demokratska volja građana na strani Crne Gore i njene evropske budućnosti, „i onih političkih stranaka koje kreiraju i ostvaruju takav politički program“.

Nosilac liste Demokratske stranke socijalista i crnogorski premijer Duško Marković rekao je da će danas Crna Gora odlučiti da ide naprijed, snažno putem svog ekonomskog i ukupnog razvoja.

“Crna Gora kao buduća članica Evropske unije, pouzdana članica NATO-a. Dakle, Crna Gora koja će biti siguran dom za svakog njenog građanina i porodicu”, rekao je Marković, poručujući da je bezbjedonosna situacija u Crnoj Gori stabilna.

“Ne očekujem incidente. Ne očekujem nestabilnost. Ako ih bude institucije znaju što trebaju učiniti u tom slučaju”, naveo je Marković.

Čelnik opozicionih Demokrata, Aleksa Bečić poručio je, nakon glasanja, da svaki građanin Crne Gore, koji istinski želi promjene, ne može naći izgovor da ne izađe na izbore, pozivajući ih da masovno izađu na birališta i da, kako je naveo, mirno, dostojanstveno i sa olovkom u ruci „promijene lošu vlast“.

„Opozicija u susret današnjim izborima ima odličnu poziciju. Nije bilo međusobnog napadanja, bilo je poštovanja i solidarnosti“, rekao je Bečić, koji je nosialc liste „Mir je naša nacija“.

Čelnik opozicione koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović, takođe, je pozvao na masovni izlazak na birališta.

„Da pokrenemo demokratski kotač i uđemo u red svih civilizovanih zemalja Evrope i svijeta. Ja vjerujem u građane i njihov racionalan izbor, u njihovu većinsku volju da smijene tridesetogodišnju nefunkcionalnu vlast ogrezlu u kriminalu, korupciji i nepotizmu”, rekao je Abazović, prenosi Hina.

(Fena)