Krenuo 107. Tour de France

Dva mjeseca nakon uobičajenog datuma, iz Nice je krenulo odgođeno, 107. izdanje najpoznatije svjetske biciklističke trke Tour de France, čije je održavanje bilo ugroženo pandemijom Covida-19, Nakon tri sedmice uzbuđenja i pređenih 3470 kilometara, 20. septembra će na pariškoj aveniji Champs-Elysees biti poznato ime pobjednika.

Radi se, svakako, o jednom od najtežih sportskih podviga, u kome će učesnici morati pokazati sve svoje sposobnosti, uz ove godine prisutnu opasnost od koronavirusa. Takmičari će, uz sve to, morati pokazati snagu i izdržljivost na usponima do vrhova u svih pet francuskih planinskih područja, iako se na ovogodišnjoj trasi neće naći neki od mitskih uspona, kao što su onaj na Alpe d’Huez, ili Mount Ventoux.

Biciklisti će se samo dva puta penjati preko visinske granice od 2.000 metara, i to oba puta tokom “kraljevske”, 17. etape od Grenoblea do Meribela, kad će na putu, dugačkom 170 km, imati dva uspona najviše kategorije: prvi preko 2.000 m visokog vrha de la Madeleine, te završni uspon dužine čak 21,5 km, na vrh de la Loze, koji se nalazi na 2.304 m nadmorske visine.

Sprinteri su se već prvog dana trke borili za žutu majicu vodećeg u prvoj etapi, a trka je počela i završila u Nici. Biciklisti su u prvoj etapi napravili tri kruga po nižem brdovitom predjelu tog dijela Azurne obale.

Već u drugoj etapi, koja će, takođe, krenuti i završiti u Nici, na red će doći penjači i teško da će im neki od sprintera moći umiješati u borbi za žutu majicu.

Prve dvije etape su samo zagrijavanje za ono što slijedi. U drugoj sedmici, biciklisti će voziti na dvije brdske etape u Pirineijima, a u završnoj će stići u odlučujuće okršaje na francuskim Alpama.

Nakon što su zbog dopinga, Lanceu Armstrongu oduzete njegovih svih sedam uzastopnih pobjeda od 1999. do 2005. godine, samo su četvorica biciklista u istoriji uspjeli da pet puta trijumfuju na Tour de Franceu. Prvi je bio Francuz Jacques Anquetil, i to 1957., te od 1961. do 1964. godine.

Zatim je taj podvig ponovio Belgijanac Eddie Merckx 1969. te od 1972. do 1974. godine

Treći je do pet naslova došao legendarni Francuz Bernard Hinault (1978. i 1979., 1981.-1982.,i 1985. godine. Posljednji sa pet naslova i jedini koji ih je osvojio u pet uzastopnih trkaa, bio je Španjac Miguel Indurain od 1991. dp 1995. godine.

(tour)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)