Otvoren 67. Pulski filmski festival

Bez tradicionalnog vatrometa, zbog epidemioloških mjera i izbjegavanja masovnih okupljanja, u pulskoj Areni u subotu naveče polusatnim je svečanim programom, te projekcijom hrvatsko-švicarskog filma “Mare” rediteljice Andree Štake otvoren 67. Pulski filmski festival.

Time je taj festival prvi put u svojoj višedesetljetnoj istoriji, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, ovog ljeta umjesto uobičajenog julskog termina svoje 67. izdanje doživio krajem avgusta, odnosno početkom septembra s obzirom da će Pula u znaku filma biti od 29. avgusta do 4. septembra.

Ustvrdivši kako se 67. izdanje Pulskog filmskog festivala odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa, izaslanica predsjednika Vlade Hrvatske i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je cjelokupni sektor kulturnih i kreativnih industrija među prvima osjetio posljedice uvođenja nužnih mjera zaštite. Nemogućnost okupljanja i javnog djelovanja zaustavila je djelatnost domaće i strane filmske produkcije, kinoprikazivaštva i ograničila pristup publike sadržaju. Stoga, smatra ona, od izuzetne je važnosti u narednom periodu osigurati ponovo pokretanje i dalji kontinuitet hrvatske audiovizuelne proizvodnje.

„Upravo s tim ciljem, Ministarstvo kulture je kao odgovor na krizu prvobitno donijelo niz mjera zaštite svih učesnika u kulturi i očuvanja radnih mjesta, te potom paket mjera, čiji je cilj podsticanje i ponovo pokretanje kulturnog života“, istakla je ministrica kulture Obuljen Koržinek, dodavši kako je doba krize dokazala važnost kulture i njene dostupnosti više nego ikad prije.

Naglasivši kako je Pula prepoznata i ostaće i ubuduće kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih radnika, izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima ustvrdio je kako ove godine filmova ima manje nego inače, ali manji broj ne znači nužno i manji kvalitet.

“Vodeći računa o zakonitostima filmske umjetnost,i Pula je svojim filmovima uvijek zračila društvenu i socijalnu stvarnost i po svemu sudeći zračiće je i danas. Da je tako, potvrđuje činjenica da od šest filmova u glavnoj selekciji, tri imaju u naslovu ženska imena”, poručio je Zdravko Zima.

Važnu festivalsku nagradu, onu koja nosi ime Marijana Rotara, dobila je ove godine Radio Pula, a nagradu je preuzeo glavni urednik ove postaje Bruno Krajcar.

“Radio Pulu i Pulski filmski festival spaja najljepše nam ime našega grada, grada Pule, a naše filmske hronike koje redovno emitujemo tokom festivala najbolji su zalog naše buduće saradnje u kojoj spajamo filmsku publiku, naš grad i ljubitelje radija, kao medija koji i u današnjim vremenima novih komunikacija ostaje atraktivan i privlačan”, poručio je Krajcar.

Kao i svake, i ove su godine prikazani “foršpani’ž” filmova, koji se do petka mogu vidjeti na najljepšoj prirodnoj pozornici pod vedrim nebom, javlja Hina.

Inače, ovogodišnji Pulski filmski festival predstaviće u takmičarskom programu 16 dugometražnih igranih filmova, od čega šest umjetnički većinskih hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija.

Festival je otvoren projekcijom hrvatsko-švicarskog filma „Mare“ rediteljice Andree Štake s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama. Priča prati Mare, koja s mužem i troje djece tinejdžera živi pored aerodroma, voli svoju porodicuj, a ponekad se osjeća strankinjom u vlastitom domu. Kad se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na iskušenje.

(Fena)