Salkić o jami Čavkarica: Moramo raditi na jačanju kulture sjećanja na počinjene zločine nad našim narodom u prošlosti

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara, u subotu je, u znak sjećanja na ubijene Bošnjake istočne Hercegovine, obilježena 79. godišnjica od zločina na jami Čavkarici, gdje je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe odata počast za oko 1.600 žrtava sa šireg prostora istočne Hercegovine, koji su ubijeni u periodu od 29. avgusta do 3. septembra 1941. godine od strane crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika.

Na mjestu stradanja Bošnjaka, govorio je Ramiz Salkić, podpredsjednik Republike Srpske.

“Ovo mjesto zaslužuje apsolutnu pažnju svih Bošnjaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake. Ovo je dokaz zločina genocida nad našim narodom tokom Drugog svjetskog rata. Ako se moralo o ovom zločinu šutjeti u vrijeme Jugoslavije, onda je ovo vrijeme u kome se mora otvoreno govoriti o blizu 700. Bošnjaka bačenih u ovu jamu. Bošnjaci ovog dijela naše domovine nikad se nisu uspjeli biološki oporaviti od ovog zločina. Naša je obaveza i dug da ovaj datum i ovo mjesto zločina nad našim narodom bude uvršteno u kalendare značajnih datuma u svim našim organizacijama i institucijama. Da se o ovoj jami govorilo prije, možda Bošnjaci ovog dijela naše domovine ne bi tokom agresije ponovo doživjeli teške zločine. Zbog toga, radi prevencije budućih zločina nad našim narodom, moramo raditi na jačanju kulture sjećanja na počinjene zločine nad našim narodom u prošlosti”, kazao je ramiz Salkić

U jami Čavkarici živote je izgubilo mnogo Bošnjaka s područja bilećke opštine, Berkovića i Plane. Neke procjene govore da je stradalo čak 1.000 Bošnjaka, a pretpostavlja se da se u samoj jami nalazi 500-600 tijela, pretežno djece i žena.

U Čavkaricu je 3. septembra 1941. godine bačeno nekoliko stotina ljudi svih uzrasta i oba pola. Svi su bili Bošnjaci iz sela bilećkog kraja. Tačan broj onih koji su bačeni u jam nikada se neće saznati. Poznata su imena 468 ubijenih, ali se zna da je i broj znatno veći, pošto za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice iskorijenjene. Vjeruje se da se broj kreće do 700. Samo je iz porodice Ćatović u jamu je bačeno 144 lica. Od svih njih je pad u pakleni bezdan preživjela jedino 20. godišnja Hadžera Ćatović-Bijedić iz sela Đeče.

(NovaSloboda.ba)