Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 15 stepeni, Ivan Sedlo 16, Bugojno 18, Široki Brijeg 19, Banja Luka, Tuzla 20, Doboj, Trebinje 21, Mostar, Sarajevo 22, Bijeljina, Livno 23, Grude 24, Gradačac 25, Bihać, Sanski Most 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo oblačno. Tokom dana, porast naoblačenja na sjeverozapadu Bosne, što u večernjim satima može usloviti kišu.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Poslije podne u Krajini su mogući jaki udari juga.

Dnevna temperatura vazduha od 31 do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne usljed strujanja toplijeg zraka, visokih temperatura i sparnog vremena, stoga bi osjetljive osobe trebale biti opreznije.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, u noći problemi sa snom.

Zbog visokih vrijednosti UV indeksa preporučljivo je adekvatno se zaštititi.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog održavanja polumaratona, danas u vremenu od 17 do 20:30 sati, doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Prozor-Tomislavgrad (od skretanja za Šćit do skretanja za Orašac).

Danas će se na dionici Teslić-Karuše-Topčić Polje kretati vangabaritni transport, zbog čega je moguće sporije saobraćanje. Vozače na ovoj dionici molimo da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)