GO SDA: Zajedničkim suočavanjem sa prošlošću gradi se povjerenje i pomirenje među narodima

Gradski odbor SDA Mostar podržava sve aktivnosti u cilju ostvarivanja procesa pomirenja među narodima i religijskim zajednicama u BiH. U tom svjetlu, GO SDA Mostar tumači i nedavnu zajedničku posjetu stratištima na Čavkarici i Korićanskoj jami mostarskog muftije Salema ef. Dedovića i episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, stoji u današnjem saopštenju GO SDA Mostar.

“Smatramo da su ovo samo prvi, hrabri koraci lidera religijskih organizacija, koje su na ovaj način pokazale da mogu izaći iz usko nacionalnih i religijskih okvira i poslati poruku zajedničkog suočavanja sa prošlošću i odavanja pijeteta žrtvama, bez obzira na to gdje su i pod kojim okolnostima zločini počinjeni.

Bez ovakvog suočavanja, GO SDA Mostar je mišljenja da nije moguće graditi povjerenje i pomirenje među različitim etničkim grupama i religijskim zajednicama, a što je preduslov za zajednički život i održivi mir na ovim prostorima, u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Takođe smatramo da su napadi pojedinaca na različitim internet platformama na uvaženog muftiju Salema ef. Dedovića zapravo ‘pucanj u prazno’ i da su većim dijelom politički motivisani i samim tim osuđeni na propast.

Proces istinskog pomirenja počinje malim koracima i želimo vjerovati da će biti nastavljen i to ne samo na primjerima iz dalje prošlosti, već i na primjerima iz proteklog, krvavog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopštenju GO SDA Mostar.

(NovaSloboda.ba)