Službeni rezultati potvrdili pobjedu opozicije i odlazak Đukanovića s vlasti

Tri opozicione koalicije imaju većinu u crnogorskom parlamentu, a Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića odlazi s vlasti nakon 30 godina, potvrdila je u ponedeljak izborna komisija nakon gotovo svih prebrojanih glasova.

Državna izborna komisija je nakon 98.55 posto obrađenih listića objavila da su opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore“ s 32.52 posto, “Mir je naša nacija“ s 12.55 posto i “Crno na bijelo“ s 5.57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu, javlja Hina.

Do sad vladajuće stranke dobile su 38 mandata – Đukanovićev DPS podržalo je 35.12 posto birača, Socijaldemokrate 4.09 posto, Bošnjačku stranku 3.81 posto, Albansku listu 1.61 posto, a Albansku koaliciju Jednoglasno 1.16 posto.

Dva mandata, uz podršku 3.14 posto birača, dobio je SDP Ranka Krivokapića, koji se se 2016. godine, nakon 18 godina, razišao s DPS-om i prešao u oporbu.

Nakon što su prvi put na parlamentranim izborima nastupili u dvije političke grupacije, hrvatske nacionalne stranke, Hrvatska građanska inicijativa s 0,27 posto glasova i Hrvatska reformska stranka 0,13 posto ostale su ispod povlaštenog praga od 0,35 posto.

Čelnici triju opozicionih koalicija proglasili su pobjedu i pozvali sve manjinske stranke da im se pridruže u vlasti.

DPS poražen i na lokalnim izborima

Đukanovićeva stranka poražena je i na lokalnim izborima u Budvi, a opozicija tvrdi da je osvojila većinu i u Kotoru, ali to još nije službeno potvrđeno

U ta dva grada i na izborima 2016. godine pobijedile su oozicione stranke i bile su na vlasti gotovo tri godine, a DPS ih je smijenio nakon što je, na sumnjiv način, osigurao podršku po jednog opozicionog poslanika, zbog čega su optuživani za političku korupciju.

DPS je blizu toga da nakon 24 godine izgubi vlast i u Tivtu, gdje će njavjerovatnije odlučivati jedan mandat Krvokapićevog SDP-a.

Slavlje na ulicama

Pristalice opozicije slavile su tokom noći pobjedu u brojnim gradovima, a u Podgorici su jake policijske snage osiguravale najzačjnije crnogorske institucije. Nakon što je okupljanje završilo, policija se u ponedeljak rano ujutro povukla.

Ozbiljan incident dogodio se u Nikšiću, kada se autombil zabio u opozicione simpatizere, koji su na ulicama proslavljali pobjedu. Dvije osobe su teže povrijeđene i zadržane su u bolnici.

(Fena)