U Bosni oblačno s kišom, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je na zapadu i sjeverozapadu Bosne oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U ostatku naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Bugojno 16, Drvar, Ivan Sedlo, Zenica 17, Bihać, Sanski Most, Sarajevo 19, Grude, Široki Brijeg, Tuzla 20, Mostar 21, Livno 23, Gradačac 25 stepeni.

Danas će na istoku, sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini prije podne preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U ostatku zemlje pretežno oblačno. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se na zapadu i sjeverozapadu Bosne, a prema kraju dana ili u večernjim satima u većini područja. Obilnije padavine u Krajini i dijelovima centralne Bosne.

Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 24 do 30, na istoku i sjeveroistoku Bosne do 32 stešena. U Hercegovini dnevna temperatura vazduha od 30 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje vremena, koje će se postepeno širiti sa zapada prema ostatku zemlje, uslovljava lošiju opštu sliku.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda.

Hronični bolesnici trebali bi umanjiti aktivnosti.

Sa noćnim satima, biometeorološke prilike dodatno će se pogoršati.

—–

BIHAMK

Na brojnim dionicama, zbog sanacionih radova, izmijenjen režim saobraćaja

Brojne su dionice gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja. Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima voze oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedelje). saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča, Grude-Posušje-Rakitno i Kobiljača-Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)