UO UIO BiH: Podržane olakšice za domaće proizvođače dezinfekcijskih sredstava

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na današnjoj sjednici, razmatrao je prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, koji se odnosi na olakšice prilikom nabave alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju, mnavodi se u saopštenju sa sjednice.

Ukoliko u daljoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta ovog zakona onda će domaćim proizvođačima biti omogućeno da ne plaćaju trošarinu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal.

Nakon proglašenja pandemije virusa Covid-19, povećana je potreba za nabavom alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, jer su domaće kompanije u ovom području  potpuno vezane za inostrano tržište što je bio jedan od ključnih razloga da UO podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području.

UO UIO usvojio je Odluku o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UINO za 2020. godinu, po kojoj je Federacija BiH dužna isplatiti Republici Srpskoj  32.378.372 KM.

Na danšnjoj sjednici, koja je održana putev vido-linka, UO je prihvatio izvještaj o izvršenju budžeta UIO za prvih šest mjeseci ove godine, kao i budžetski zahtjev Uprave za narednu godinu, kako bi se ispoštovali rokovi iz Zakona o finansiranju institucija BiH.

Upravni odbor primio je k znanju dostavljene informacije i izvještaje iz nadležnosti UIO, među kojima je i izvještaj o obavljenoj finansijskoj reviziji UINO za 2019. godinu.

V. B.

(NovaSloboda.ba)