Herceg: Povećanje broja novozaraženih rezultat nepoštivanja mjera

Premijer HNK-a Nevenko Herceg kazao je u utorak uoči sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru kako je vrijeme godišnjih odmora i opuštanje dovelo do porasta broja novozaraženih u tom kantonu, te da to nije rezultat nedostatka propisanih mjera, nego prije svega njihovog nepoštivanja.

Herceg smatra kako ova situacija, koja je dosta složena ali je pod nazorom, zahtijeva od svih institucija da preduzimaju propisane mjere i pristupe kažnjavanju onih koji ih ne poštuju.

Govoreći o obrazovanju, premijer je naveo kako su sve odluke i mjere o početku školske godine donijeli u saradnji sa svim učesnicima obrazovnog procesa, kao i Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim štabom.

Prema njegovim riječima, ovakav početak školske godine, redukovan i prilagođen, je jedna vrsta tranzicije iz jednoga vanrednog u jedno normalnije stanje sistema obrazovanja u tom kantonu.

U skladu s tim, na dnevnom redu Skupštine su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, a vezano za prilagođavanje trenutnim uslovima u cilju omogućavanja online nastave.

Takođe, danas će na Skupštini biti predstavljen stepenrealizacije tzv. covid zakona, odnosno Zakona o ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Govoreći o provođenju korona zakona, Herceg je istakao kako su i taj posao skoro priveli kraju.

Naveo je kako je u Ministarstvu turizma bilo najviše prijava, te da se prijavilo oko 1.500 fizičkih i pravnih osoba.

Kazao je kako smatra da će i za resor turizma sve biti danas završeno i usvojeno na sutrašnjoj telefonskoj sjednici Vlade, kako bi mogla krenuti isplata subvencija.

(Fena)