Skupština HNK-a: Do kraja sedmice privrednicima će biti uplaćene subvencije

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održala je redovnu sjednicu.
Na početku sjednice razmatrana je Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNK-u, koju su izlagali predsjednik Vlade i  resorni ministri.


Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, a u skladu sa podacima koje je iznio
dr. sc. Goran Opsenica, kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, u periodu od 17. marta 2020. odnosno od pojave prvoga slučaja zaražene osobe koronavirusom (COVID-19) do 31. augusta 2020. godine, u HNK su registrovana ukupno 1.332 pozitivna slučaja.

Testirano je ukupno 14.168 osoba, a od 1.332 pozitivna dosad se oporavilo njih 756 dok je bitku za život, nažalost, izgubilo 26 oboljelih. Zaključno s jučerašnjim danom, HNK trenutno ima 550 aktivnih slučajeva. U navedenom periodu trajanja pandemije, hospitalizovano je 125 osoba, na respirator je bilo priključeno njih 24.oro, a ukupno 25 oboljelih trenutno leži u Covid bolnici SKB-a Mostar.

U istom periodu izdato je ukupno 5.560 rješenja o zdravstvenom nadzoru, od kojih je 928 trenutno aktivno.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović naglasio je kako je u cilju što bolje i pravovremene pripreme nove školske godine održan veći broj sastanaka sa predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, sindikata, predsjednicima Aktiva i Udruženja direktora, svim direktorima srednjih i osnovnih škola. Cilj sastanaka je, takođe, bio izrada okvira za izradu Kriznih planova rada škola, a u skladu sa preporukama i naredbama.

Vlada HNK-a će obezbijediti su sva potrebna dezinfekcijska i higijenska i sredstava koja će biti dodijeljena školama.

Predsjednik Vlade HNK g. Nevenko Herceg prezentovao je informaciju o provođenju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK-a.

Istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencionisanje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio marta, april i maj 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo privrede, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uslove iz javnoga konkursa. Sukladno tomu sačinjena je Lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela Odluku, kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 KM. Konstatovano je kako su u toku aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslove i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Nakon višesatne rasprave Skupština HNK je na osnovu usvojila zaključak, kojime se zadužuje je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a da, u saradnji sa nadležnim službama jedinica lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama, svakih 15 dana analiziraju stanje u obrazovanju sa aspekta epidemiološke situacije i donosi odgovarajuće mjere.

Zaduženo je Ministarstvo finansija da do 5. septembra izvrši isplate i doznači na račun podnosilaca zahtjeva, koji su ispunili uslove, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK-a, a koje je do danas odobrila Vlada HNK.

Zadužuje se Vlada HNK-a, Ministarstvo finansija HNK-a i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline da najkasnije do 20. septembra odobri i isplati preostali dio zahtjeva koji ispunjavaju uslove iz objavljenog javnog poziv.

Zadužuje se Vlada HNK-a da, nakon isplate podnosiocima zahtjeva po javnom pozivu na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK-a, preostala sredstva usmjeri na najugroženije privredne djelatnosti.

Skupština HNK poziva Vijeće ministara BiH da preispita do sada donesene odluke o načinu i režimu ulaska stranaca u BiH, te da otvori granice i olakša ulazak za turiste koji imaju namjeru turistički boraviti na ovim prostorima.

Skupština HNK-a je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o Izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji u HNK-u kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija u HNK-u.  

U formi nacrta su usvojeni Zakon o dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kao i Zakon o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju.

(NovaSloboda.ba)