U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je pretežno oblačno u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Na sjeverozapadu je lokalno registrovana i kiša. U većem dijelu zemlje je malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan Sedlo 12, Bihać, Drvar i Livno 14, Banja Luka i Gradačac 15, Bugojno, Grude, Sanski Most i Široki Brijeg 16, Doboj, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla i Zenica 17, Bijeljina, Mostar i Zvornik 18, Neum i Trebinje 19, Stolac 20 stepeni.

Danas u Bosni tokom dana postepeno povećanje oblačnosti sa zapada prema istoku. Kiša može padati na području Krajine i sjevera Bosne. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno naoblačenje.

Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne vjetar zapadnog i jugozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 21 i 28, na jugu zemlje od 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz djelimično osvježenje i povoljnije biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Nakon mjestimično tmurnog jutra, izraženije u Bosni, sa odmicanjem dana će u cijeloj zemlji biti ugodnije, uz duže sunčane intervale i ne suviše visoke temperature.

—–

BIHAMK

Oprez zbog mokrog kolovoza

Zbog kiše koja je padala tokom noći, kolovoz je mokar ili vlažan, a na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo i na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedelje) saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Danas se finaliziraju radovi na asfaltiranju mosta u Semizovu (M-18 Sarajevo-Olovo), pa se od poslijepodnevnih sati očekuje puštanje dvosmjernog saobraćaja preko mosta. I dalje će se na mjestu radova saobraćati usporeno, uz ograničenje brzine.

Zbog završnih radova u tunelu Vranduk (Zenica-Nemila), večeras će se u vremenu od 21 sati do 00,30 sati vozila propuštati naizmjenično, dok će u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel biti obustavljen. Za vrijeme obustavljanja vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (most preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča, Grude-Posušje-Rakitno i Kobiljača-Kiseljak-Busovača.

Zbog održavanja biciklističke trke, danas će u vremenu od 10 do 14,30 sati dolaziti do povremenih kraćih obustavljanja saobraćaja na putnom pravcu Jahorina-Pale-Sumbulovac-Podromanija-Rogatica-Višegrad-GP Vardište.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati.

Početak je nove školske godine, pa iako će zbog pandemije manji broj djece krenuti put škola, mi apelujemo i na njih i na vozače da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise, posebno u blizini škola, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)