New York odgodio početak školske godine za 16. septembar

New York City odgodio je početak svoje školske godine do 16. septembra, kako bi dao nastavnicima više vremena da se pripreme za povratak učenika u jeku pandemije koronavirusa.

Gradonačelnik Bill de Blasio objavio je da je sporazum postignut sa sindikatom, koji zastupa nastavnike, školsko osoblje i administratore. Nastava je trebala započeti 10. septembra. Svi učenici provešće prvih nekoliko dana učeći online od kuće prije nego što “fizička” nastava započne za neke učenike 21. septembra.

Plan gradskih vlasti da ponovo pokrenu školsku godinu podrazumijeva obavezno nošenje maski, planove na smanjenju broja učenika u učionicama, snabdijevanje svake školske zgrade medicinskom sestrom i traženje od svih članova školskog osoblja da se testiraju na virus neposredno prije početka školske godine. Gradske vlasti poslale su eksperte za ventilaciju da provjere strujanje vazduha u učionicama, a zvaničnici tvrde da će raditi na tome da učine parkove i ulice dostupnim za nastavu ukoliko direktori škola to budu tražili.

Predsjednik sindikata Ujedinjena federacija nastavnika (UFT) Michael Mulgrew izjavio je da su nezavisni medicinski eksperti otpisali plan ponovnog otvaranja škola. Delegati UFT trebali bi glasati da li da odobre štrajk, prenosi AP.

(Fena)