Provodi se ekshumacija na lokalitetu Duboki Potok u opštini Kneževo

Na lokalitetu Duboki Potok, u opštini Kneževo, u toku je proces ekshumacije, kojim koordinira tužilac Posebnog odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH uz stručnog saradnika koji se nalazi direktno na lokaciji.

Radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji, u planinskom klancu, koja je po naredbi Tužilaštva BiH prethodno deminirana, a podršku u procesu traženja posmrtnih ostataka, pruža i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA.

Na terenu se nalazi i ljekar patolog sudske medicine, predstavnik MRMKS terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”,  predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, kao i predstavnici MUP-a RS, koji osiguravaju lokaciju.

U potrazi za posmrtnim ostacima, koriste se užad i specijalistička oprema.

Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja.

Prema operativnim podacima, na ovom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koji su se tokom 1992. godine, pokušavali preko Vlašića prebaciti prema Travniku.

Rad na ekshumaciji intenzivno se nastavlja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)