Svečano otvoren 7. Festival glumca BiH u Konjicu

Na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic sinoć je, u organizaciji Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic, svečano otvoren  7. Festival glumca BiH, koji je ove godine ugostiti devet profesionalnih pozorišnih produkcija, uz dva prateća off programa. 

Na samom početku ovogodišnjeg repertoara, publika je uživala i aplauzom pozdravila  predstavu “Svu moju ljubav”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Riječ je o predstavi autora Laurenta Mauvigniera u režiji Zijaha Sokolovića. U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić. Autorski tim, pored reditelja i glumaca čine, dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.

Dugo su se organizatori dvoumili, jer je njegovo održavanje ovisilo prije svega od epidemiološke situacije u zemlji i mjera koje nadležni organi poduzimaju, ali i od samih eventualnih učesnika.

Ipak, uz sve preduzete epidemiološke mjere, ove godine Festival će ugostili najrecentnija ostvarenja s bosanskohercegovačke teatarske scene.

”Konjic ‘podiže svoje kulise’ za: Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar 55, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, čije gostovanje realizujemo u saradnji sa HKD “Napredak” Konjic; Bosansko narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Sarajevo, a u regionalnom program ugostićemo predstave Pozorište promena Novi Sad i Atelje 212 iz Beograda, čije je gostovanje omogućila Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini”, kazao nam je Benjamin Mušinović, direktor Festivala glumca BiH.

Konjičane očekuju i dva off prateća sadržaja, In memoriam Zlatko Dikić, u okviru koga će biti predstavljena knjiga pisca Amera Tikveše, dok je posljednja noć Festivala rezervisana za dodjelu nagrada i off muzički program uz bend “Maratonci”.

Benjamin Mušinović kaže, takođe, kako su za održavanje Festivala najvećim dijelom zaslužne teatarske kuće, koje su svojim entuzijazmom i voljom da se pojave na ovom Festivalu doprinijele, da se ovaj kulturni događaj ne preskoči ove godine. Stoga ,najveću zahvalnost duguju direktorima ansambala, koji dolaze u Konjic.

“Realizaciju Festivala će u ovoj sezoni pomoći pokrovitelji opština Konjic i PD lgman d.d. Konjic, a kontinuiranu podršku nastavlja Kompanija Bosnalijek u svojstvu generalnog sponzora. Od ove sezone, s nama je i Zlatni sponzor Moja priča BH Telecom. Nadamo se i podršci resornih ministarstava kulture, čije rezultate tek očekujemo u narednim danima,” kazao je direktor Festivala glumca BiH Benjamin Mušanović.

Zbog reduciranog broja mjesta, organizator ove godine neće naplaćivati ulaznice, ali će se ostvarivati mogućnost da se Gratis karte dobiju putem Generalnog medijskog pokrovitelja Radio Konjica i to pozivom na kontakt: 036 727-230 u okviru Live Festivalskih emisija.

Dodajmo i to da će 7. Festival glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu otvoriti pisac, dramaturg, teoretičar i esejista, prof.dr. Almir Bašović.

“Čast mi je najaviti da će ove godine Festival otvoriti Almir Bašović. Čovjek koji od samog početka prepoznaje naš entuzijazam, želju da dužno poštovanje i pažnju posvetimo glumcima, onima koji su u osnov piščevog djela, onima koji su najvažniji u dramsko-scenskom procesu,” ističe Mušinović.

Nakon predstvaljnja festivalskih partnera I ovogodišnjeg repertoara kroz visual, koji je za ceremoniju otvaranja priredio umjetnik iz Konjica Muamer Čukle, uslijedila je najava pisca, dramaturg, teoretičara, esejiste, selektora i člana žirija na brojnim teaarskim festivalima u Bosni I Hercegovini i regiji, člana umjetničkiog savjeta Festivala Glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu, prof.dr. Almira Bašovića.

Festival glumca BiH završšiće 20. septembra dodjelom nagrada i priznanja, te koncertom benda Maratonci.

Specifičnost festivala je u tome što je žiri, zapravo, publika koja će svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

U četvrtak, 3. septembra, u 20 sati,  na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic slijedi predstava u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. Riječ je o komediji autora: Nikolaja Koljade “Kokoška“, koju je režirao: Admir Glamočak i u kojoj igraju Mario Drmać, Alen Muratović, Sanin Milavić, Mirza Tanović i Damir Kustura.

(NovaSloboda.ba)